Christellas blogg

Christellas blogg

Om bloggen

På den här bloggen kommer vi att lägga ut bilder och berätta om vår löpande verksamhet.

Temaplanering ht -18

KungälvSkapad av Christella 2018-09-04 17:42
Höstens tema "Värdegrunder" är ständigt aktuellt i vårt arbete och barnen och jag jobbar alltid med detta på ett eller annat sätt under våra dagar tillsammans. Det är viktigt att alltid visa respekt för andra människor, dela med sig, vänta på sin tur, vara hjälpsam och på olika sätt se och ta hand om varandra. Det är viktigt att barnen får lära sig att vi alla är olika men precis lika värdefulla.

Det finns många bra barnböcker att läsa på detta tema och barnen älskar ju våra sagostunder. Vi kommer även sjunga sånger som handlar om allas lika värde. I vår dockvrå finns dockor med olika utseende och hudfärg. Vi kommer som vanligt åka till öppna förskolan och träffa andra barn och vuxna. Detta är utmärkta tillfällen att jobba just med detta att dela med sig, invänta sin tur och visa vänlighet och respekt.

Utöver detta kommer vi som vanligt leka, göra utflykter, pyssla, måla och laga mat tillsammans.

Av Susanna, Kungälv. • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post382

Tema värdegrund HT 2018

PerstorpSkapad av Christella 2018-09-02 22:08
Vårt tema under höstterminen är värdegrund. Det är ett viktigt tema, som vi arbetar naturligt med i vardagen. Vi kommer bl.a att fundera över och arbeta mycket med hur man är mot varandra och hur man är en bra kompis och medmänniska. Det finns en hel del material att använda i ämnet, kanske kommer vi att jobba med något av dem. Vi kommer att ha en grovplanering för terminen, men vart det hela landar kommer till stor del att bero på barnen och vilken riktning arbetet tar. Vi vill att barnen ska upptäcka sina egna och andras starka sidor och egenskaper, därför kommer vi på olika sätt att använda oss av övningar och aktiviteter som uppmuntrar och lyfter fram detta. Vi ser fram emot en härlig höst tillsammans! /Marie och Pia

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post381

Tema värdegrund ht 18

KungälvSkapad av Christella 2018-08-31 16:44
Höstens tema värdegrund är en viktig del i vårt arbete med barnen. De ska lära sej att alla är lika mycket värda. Vi ska gå till biblioteket o se om vi hittar böcker om detta tema som vi sedan kan prata om. Jag ska se om vi kan hitta något material som vi kan arbeta med som handlar om deta tema. Försöka få barnen att förstå att vi alla är olika o att vi kan olika saker o att det är viktigt att vi hjälper varandra. Låta barnen baka eller måla eller något annat pyssel som de sedan ska ge bort för att glädja någon annan, lära dem att det är kul att glädja andra. De ska få göra små tavlor med snälla ord om varandra. För de mindre barnen blir det övningar på att kunna vänta på sin tur o att de ska vara snälla mot varandra o hjälpas åt med vissa saker. Förutom tema arbete blir det öppna förskolor o små utflykter o säkert mer som vi kommer på under höstens gång. Trevlig höst😀 Katarina

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post380

Tema Värdegrund HT 2018

UddevallaSkapad av Christella 2018-08-31 11:04
Höstens tema är "Värdegrund" och i vår grupp kommer vi utgå mycket från barnkonventionen. Barnen får lära sig vilka rättigheter de har och samtidigt att alla andra barn också har samma rättigheter samt att barn är lika mycket värda oavsett olikheter.

Vi kommer:
- Göra övningar och pyssel från materialet "Barnkonventionen i en låda" från Unicef
- Reflektera och pyssla utifrån frågan "Hur är man en bra kompis?" Bla använda material från Bamse
- Låna böcker från Biblioteket och se små filmer - om olikheter och om vänskap
- Pyssla och baka saker för att uppmuntra och göra någon glad
- Spela spel, leka och göra samarbetsövningar där vi tränar på att visa hänsyn, hjälpas åt, turas om, dela med oss, peppa och uppmuntra varandra etc.

Vi ser fram emot en härlig höst tillsammans!

Lisa Björling

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post379

Temaplanering HT-18

UddevallaSkapad av Christella 2018-08-27 21:56

Värdegrund.

Upplever att vi får möjligheten att arbeta extra mycket med detta "temat" när vi har små barngrupper och finns där det händer.

Vi kommer gå till biblioteket och låna böcker. Om detta tema finns många bra böcker.

Prata om vad barnen tänker som viktiga värdegrunds ord. Skapa en värdegrundstavla utav dessa ord.

Barnen som är äldre och nytjar musically eller youtub ska få uppdrag att leta reda på 10 olika förebilder med fina budskap och vad är budskapet? Så ska vi pratat och fundera om detta.

Pyssla med värdegrundsord genom att skapa loppa.

Skriva och måla i en blomma. Hur är en bra kompis?

Så ska vi försöka skapa ett pussel. Alla passar in.

Så får vi se vad för spännande barnen kommer på under resans gång.

Passande tema såhär i valtider också.
Härligt att komma igång igen// Maria Möller • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post378

Tema HT 2018

UddevallaSkapad av Christella 2018-08-27 16:43

Tema Värdegrund!

Vi vill genom olika samarbetsövningar:

*utveckla förmågan, att fungera både i grupp o enskilt

*lära oss hänsyn o respekt för varandra

*förstå hur berikande det är, att vara olika o att vi kan stötta varandra o lära

av varandra

Vi vill göra kollage (olikheter), se filmer, läsa böcker (ställa frågor), leka, laga

mat o baka!

Monica

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post377

temautvärdering vår 2018

KungälvSkapad av Christella 2018-06-28 23:26
Temautvärdering
Vi har vistats mycket ute i naturen, tittat och undersökt när naturen "sover" och när den vaknade till och började växa. Vi har plockat blommor, stenar, pinnar och nu i slutet av terminen även lite bär. Blommorna hamnade i vasen istället för i en bok som tanken var från början. Men vi har letat upp vad blommorna heter och även lite trädnamn. Blomintresset har växt enormt :)

Vi har även sett en del djur när vi varit ute. Insekter, rådjur, fiskar, fåglar, larver och maskar osv. Vi har pratat mycket om det, och många gånger kommer ämnet tillbaka. Tex starka myror och sniglar i sina hus.

Barnens intresse för blommor och små djur tycker jag har växt mycket, de hittar själva och frågar mycket. Det har varit roligt att arbeta med.

Camilla

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post376

Temautvärdering vt -18

KungälvSkapad av Christella 2018-06-27 21:42
Vad har vi gjort? Vi har pratat om våra fyra årstider och funderat över hur naturen förändras på olika sätt under året. Av naturliga skäl har vi mest jobbat med våren. Vi har pratat om vad som händer ute i naturen när solen och värmen återvänder, sett hur frön fått gro och växa upp till stora plantor och även pratat en del om insekternas betydelse som pollinerare. De barn som har velat vara med i plantering och skötsel av växterna har fått det. Utöver detta har vi som vanligt målat och pysslat mycket, varit på öppna förskolan, sjungit, lekt, läst böcker, spelat spel, jobbat med läxor och varit på en och annan utflykt.

Dessa aktiviteter, spel, sånger och böcker har i stor utsträckning handlat om vår natur på ett eller annat sätt. Denna termin har vi gärna åkt upp till Fontin, ett fint naturområde här i Kungälv med fina promenadslingor med enkla faktatexter om djur och växter utsatta längs vägen. Där finns också en mycket uppskattad lekplats och en liten sjö där vi matat ankor och tittat på grodyngel. Då har vi alltid haft med oss lunch och haft picknick i det gröna.

Vad har vi lärt oss? Vi har lärt oss i princip det som jag skrivit om ovan. De större barnen kan ju mycket medan de yngre barnen givetvis fått hämta in kunskap på sin egen nivå.

Av Susanna Giselsson • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post375

Naturtema vt-18

UddevallaSkapad av Christella 2018-06-18 23:10

Naturtema.

Perfekt tema för oss som älskar vara ute i vår härliga natur.

Denna vår har vi fördjupat oss extra i insekter och olika djur i vår vackra natur. Så lupp, böcker och lite google har vi nyttjat.

Vi har jämfört när vårtecknen visade sig i år med föregående år.

Vi har haft en snörik vinter och hunnit med häst och släde, pulka, skridskor, längdskidor, skapat i is, snö och naturmaterial vi funnit.

Vi har plockat 3 skräp om dagen, oftast blir det ju tyvärr mera då det slängs så otroligt mycket rätt ut i vår natur.

Vi har besökt naturreservat och vandrat bland blåsippor i olika nyanser…..tänk att det finns vita och rosa blåsippor.
Varit på konstvandring mellan Naturskolan på Åleslån och Hällerstugan.

Vi har gått Hitta vilse promenad vid Krokestugan och cyklat en tipscykling med frågor om allemansrätten.

Då sommaren kom hastigt, har vi hunnit med strandeftermiddagar i fantastiskt sommarväder.
Vi har skapat strand tavlor och haft det tipp topp.

Vi har även besökt Havets hus i Lysekil.

Önskar alla en fantastisk sommar

// Maria ”Skogsmulle” Möller • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post374

Temautvärdering VT 2018

PerstorpSkapad av Christella 2018-06-17 19:55
Terminens tema har varit ”naturen”. Vi har fokuserat mycket på lek, upplevelser och upptäckande. Vi har gjort utflykter i närområdet och lärt oss mer om djur, växter och miljö. Vi har använt naturen som lekplats och utforskat allt levande som finns där. Vi har en damm i närheten, där det finns flera olika sorters fåglar. Det har varit spännande att lära sig mer om djurens liv, flyttfåglar osv. Vi har hittat fågelbon och sett fågelungar. Vi har även sett massor av småkryp, grodor och annat. I naturen finns även massor med skräp. Detta har vi samlat ihop och kastat på rätt ställe. Detta har bidragit till att barnen lärt sig mer om djur och natur och utvecklat sin förmåga att visa hänsyn till och omtanke om vår miljö. /Marie och Pia, Perstorp

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post373

Temautvärdering vt 18

KungälvSkapad av Christella 2018-06-17 17:58
Vi har varit ute mycket och kollat hur naturen har vaknat till liv. Hur den förändras med alla färger när det börjar blomma o hur träden blir gröna. Vi har också lärt oss namnen på olika träd o blommor. Vi har spanat in myrstackarna o hur de små myrorna kämpar för att bygga dessa stackar...maskarna har också varit spännande att se på😀 Vid havet plockade vi fina stenar o snäckor o vi kollade på krabbor. Hästar kossor o små lamm har vi också varit o hälsat på. Här hemma har vi sått rädisor o morötter mm som vi följer hur de växer. Utöver temat har vi varit på öppna förskolor,pysslat,gjort små utflykter o sjungt mycket. Trevlig sommar😎 Katarina

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post372

Temautvärdering VT 2018

UddevallaSkapad av Christella 2018-06-16 01:21
Vårens tema har varit Natur och vi har fokuserat på träd och på fåglar och djur som lever i och vid träden. Mycket har vi hunnit med, vi har bl.a:

* gjort utflykter till skogen, där vi letat djurspår, lekt lekar, fikat och träffat Ugglan Ho som berättat och läst bok om skogens djur.
* plockat upp skräp i naturen och pratat lite om allemansrätten
* varit fågelskådare med kikare och fågelboken med oss ute i naturen
* målat och pysslat träd, fågelbon, fåglar, ekorrar...
* sett små filmer där vi lärt oss mer om djur som älg, räv, myra, snigel...
* gjort utflykter till stranden och till lekplatser
* läst böcker om Plupp och Kråke där vi lärt oss mer om skogens djur
* bakat kakor - både ugglor och ekorrar blev det :)


Som sommaravslutning blev det gofika med kakorna vi bakat, skattjakt med fågeltema och besök av Ugglan Ho och så fick alla en bok med alla bilder de målat samt lite foton från terminen.

Glad Sommar! /Lisa i Uddevalla • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post371

Temautvärdering VT 2018!

UddevallaSkapad av Christella 2018-06-14 21:51

Vårens tema ”natur” har lärt oss mycket om havet, trädgården, ladugården, sopsortering…!

Vi har b. la:

* studerat havet, då det var isbelagt, samt öppet vatten, där vi undersökte med hov

* byggt o lekt i en hinderbana av naturmaterial

*tränat på, att urskilja fågelläten, spår av djur o studerat myrstacken

*sått, planterat, vattnat… (tomater, meloner, äpplen, amerikanska blåbär, potatis…)

*läst böcker o sett filmer om myran, ekorren, kattugglan…

*gjort kollage med bilder, musslor, pinnar, stenar…

*besökt en biodling, ett växthus, en mjölkgård, Emaus lantgård, samt Bohusläns museum

*sorterat sopor o pratat om varför vi gör det…

Trevlig sommar smiley!

Monica • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post370

Temautvärdering VT 2018

UddevallaSkapad av Christella 2018-06-14 11:48
Vårens tema var "Natur".

Vi har:
- varit mycket utomhus i naturen
- pratat om namn på djur och växter
- pressat blommor
- läst från ett intressant djurbildlexikon
- tittat på två filmer om bin och om djur i havet

- gjort ett "naturalfabete" (vi lyckades inte med D, I, Q, U, X, Y, Z, Ä och Ö)


- "håvat" i havet

En av våra fångster var den här ca 20 cm långa havsborstmasken. Vid samma tillfälle såg vi även en mink springa över stranden och simma iväg i vattnet.

I tisdags hade vi sommarfest på stranden med ett naturkryss, fika och lek. Vi har haft roligt och har lärt oss mycket nytt om djur och natur!

/ Åsa i Uddevalla • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post369

Temaplanering

PerstorpSkapad av Christella 2018-02-06 06:29
Terminens tema är ”naturen”.
Vi kommer att arbeta vidare med att använda naturen och allt fantastiskt material som den har att erbjuda för pyssel, upplevelser och lek.
Det kommer att bli utflykter i närområdet, korvgrillning och massor av lek och utforskande.
Utifrån barnens intressen och erfarenheter kommer vi att lära oss mer om naturen och vad som finns i den. I arbetet kommer vi även att fokusera på att visa hänsyn till och omtanke om vår miljö.

/Marie och Pia, Perstorp

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post368

Temautvärdering

PerstorpSkapad av Christella 2018-02-06 06:20
Under höstterminen har vi arbetat med Färg & form.
Det har varit ett spännande tema, eftersom barnen i vår grupp älskar allt som har med skapande att göra.
Vi har utforskat färgerna, tränat på att benämna dem och undersökt vad som händer om man blandar färger.
Naturen är full av färger under hösten, vilket vi utnyttjat. Vi har samlat naturmaterial som vi sedan använt för pyssel av olika slag.
Vi har sjungit sånger om färgerna, läst flanosagor och använt kroppen och våra olika sinnen när vi skapat tillsammans.

En härlig hösttermin!

/Marie och Pia, Perstorp

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post367

Tema naturen ht 2018

KungälvSkapad av Christella 2018-01-30 19:47
* Vi har tänkt att följa vad som händer i naturen när den vaknar till liv igen efter vintern. * Vara på olika ställen , skogen trädgården o nere vid havet o se Vad vi kan hitta för olika vår tecken som vi sedan kan göra tavlor av. * Plantera lite i krukor o följa utvecklingen när det börjar växa. * Försöka lära oss namnen på olika blommor o träd o känna igen de olika bladen. * Prata om hur man ska vara rädd om naturen o inte slänga skräp o annat som inte hör hemma där. * Syftet med detta är att barnen ska tycka det är roligt att vara ute i naturen o att vara rädda om den. Katarina

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post366

Tema vår 2018

KungälvSkapad av Christella 2018-01-28 17:50
Vårens Tema: Naturen

Barnen älskar att vistas i skogen, så där kommer vi vara mycket.
Vi har sedan ett tag tillbaka pratat om att träden sover nu på vintern och att de kommer att vakna igen när det blir varmare och vår. Vi kommer samtidigt se vad som mer kommer börja växa när värmen kommer, och framöver när det blir ännu mer vår och sommar.

Vi kommer att göra tavlor och en liten blombok. Just nu är bokstäver väldigt intressant, så kommer att få in det i vårt arbete under våren.

Syftet är att barnen blir medvetna om att det händer olika saker i naturen olika tider på året.

Camilla
Kungälv

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post365

Tema Natur VT 2018

UddevallaSkapad av Christella 2018-01-28 15:42
Vi ska vara ute i naturen och följa när den vaknar till liv!

Med de små barnen (2-3 år) kommer vi att titta på och prata om namn på blommor, träd, insekter och djur. Vi ska prova att pressa blommor och även titta i / läsa naturböcker.

Med fritidsbarnen kommer vi också att läsa böcker om naturen, titta på lite naturfilm, använda material från Naturskyddsföreningen, gå ner med en håv till havet och se vad vi hittar där, försöka oss på ett natur-ABC - dvs att hitta saker i naturen för varje eller nästan varje bokstav i alfabetet (jag gissar att Q och Z kommer att bli svårt!).

Åsa Duff

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post364

Tema natur vår-18

UddevallaSkapad av Christella 2018-01-26 20:31

Vi vistas mycket ute året runt så det passar ju fint.

Vi har fyllt i en våralmenacka i många år och kommer så även göra denna våren.

Där spanar vi vårtcken och skriver datum och jämför med tidigare år.

Vi kommer plocka skräp och prata sortering i sammarbete med Håll Sverige rent.

Det blir mycket focus på allemansrätten och vi kommer cykla en tipscykling under påsklovet tillsammans med Friluftsfrämjandet. Frågorna handlar då om allemansrätten.

Vi kommer under loven besöka naturskolan och Herrestadsfjället.

Vi kommer gå Hitta Vilse stig.

Det blir pyssel av naturmaterial och lite matlagning ute.

Lägger fram naturböckerna.

Vi påbörjade temat i pulkabacken i tisdags då snön låg för en kort stund.

Vi hoppas på mera snö/ Maria Möller Uddevalla

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post363
Nästa »