Christellas blogg

Christellas blogg

Om bloggen

På den här bloggen kommer vi att lägga ut bilder och berätta om vår löpande verksamhet.

Temarapport "Rim och ramsor"

PiteåSkapad av Christella 2015-05-18 09:47

Den här våren har vi fokuserat mer på rim och ramsor än tidigare eftersom det har varit vårt tema. Vi har använt oss av flera nya ramsor, flera som handlar om våra kroppsdelar. Vi har läst böcker på rim, sjungit rimsång utifrån bilder och övat på att sätta ihop bilder som rimmar, spelat rimmemory och gjort rimövningar.

Vi har också haft ett eget tema under våren, ”göra egen film” som kom utifrån fritidsbarnens intresse "just nu". De har gjort egen film med legocity, loomiband och sång/dans där de gjort manus, filmning och redigering med coaching från mig. De yngre fick också bli filmade i verksamheten och vi gjorde filmer om dem tex. ”Lisa tittar i en bok” ”Pelle läser en ramsa” ”Olles spontana lek”, ”Lisa övar bokstäver” osv. De små tyckte det var roligt att se dem själva på datorn. Detta mejlades också hem till föräldrarna så de kunde få en inblick i deras barns vistelse här på Växthuset.

Glad sommar!
/Sara, Växthuset (www.vaxthuset.info)  • Kommentarer(1)//blogg.christella.se/#post215

Temaplanering VT 2015

PiteåSkapad av Christella 2015-01-16 09:06

Christellas tema för vårterminen är ”rim och ramsor”. Vi använder oss redan av ramsor på måndagens samling, då det på ett positivt sätt stimulerar språkutvecklingen, men vi utökar nu i vår till att lägga till det även på tisdagar, då vi har ”rörelsesamling” då gör vi en rörelseberättelse av en ramsa och fredagar, då vi har bokläsning/berättarpåsar då vi lägger till att vi kommer att läsa böcker på rim. Hur vi sedan arbetar vidare med dessa rim och ramsor återstår att se då vi får se vad som intresserar barnen.

Från 3 års ålder har vi roliga ”jag lär mig mer-lådor”, som barnen får använda och på ett roligt och kreativt sätt leka in kunskap som tex, bokstäver, skrivning, läsning, räkning, former m.m. Jag har i vår köpt in två magnetberättelser som heter ”Från bondgård till bord” och ”Vatten i naturen”. De visar med bilder var maten vi handlar på affären kommer ifrån och hur vattnet i naturen fungerar. De här berättelserna kommer vi använda för barnen från 3 år.

Eftersom fritidsbarnen redan har tillbringat tid i skolan under flera timmar, vill jag att Växthuset ska få vara en plats där de kan slappna av utan att känna press eller stress eller att det ska göra något som jag tycker. Jag har valt att helt utgå från deras intressen för vårens planering. De leker mycket med legocity och legofriends. Efter att vi pratat ihop oss ett tag, kom de fram till att de ville göra film med legot.

Att skapa egna filmer är något som de äldre barnen kommer att få fokusera på under våren. I detta projekt krävs planering, samarbete, kommunikation, förberedelse, tålamod, genomförande, utvärdering m.m. Nyttiga moment att pröva på och utvecklas i.  • Kommentarer(1)//blogg.christella.se/#post199

Tema hösten 2014

PiteåSkapad av Christella 2014-12-15 11:37

Vi började vårt temaarbete med att låna flera olika böcker på biblioteket.

De mindre barnen fastnade för boken ”Pino räknar”. Den har vi läst många gånger och när jag sökte på nätet om Pino, fanns även Pino räknar som film, den har vi sett. Vi fortsatte på temat räkna och har även läst Molly räknar som också blev en favorit. Pino räknar blev ändå den mest populära boken. Vi fotograferade då bilderna i boken, skrev ut dem på datorn och laminerade in bilderna. Sen återberättade vi tillsammans boken med hjälp av dessa bilder och övade oss på att räkna 1-10.

För fritidsbarnen hittade jag en bok om trafikvett som vi läste och en bok om förr i tiden. I boken om förr i tiden fanns ett avsnitt om släktträd. Detta fastnade barnen för och vi gjorde egna släktträd.

Vissa böcker är klassiker och vi har pratat om vad det är och om författarna bakom böckerna.

Vi har haft högläsning och barnen har även fått läsa för mig.

Som avslutning på temaarbetet, upptäckte jag att det fanns en ”pixibok-kalender”. Varje dag i december öppnar vi en ny lucka och läser ”dagens bok”. Det är roligt och uppskattat.

/Sara Matti, Växthuset

www.vaxthuset.info

  • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post187

Tema hösten 2014

PiteåSkapad av Christella 2014-08-30 07:34
Hej!

Den här hösten har jag flera små i min barngrupp. Vi kommer låna flera olika barnböcker och den bok/de böcker barnen fastnar för kommer vi att arbeta med på ett eller annat sätt utifrån barnens intresse. Det ska bli spännande att se hur bokäventyret fortlöper.

För fritidsbarnen kommer jag att försöka hitta en bra och tänkvärd bok att ha högläsning ifrån.

Önskar er alla en bra höst!

/Sara, Växthuset i Piteå

  • Kommentarer(1)//blogg.christella.se/#post164

Verksamhetsrapport VT-14

PiteåSkapad av Christella 2014-06-11 20:14

Nu är det sommar och årstiden innan sommaren har vi följt extra noga den här gången nu när vårens tema har varit just ”Våren”. Det är en härlig tid när naturen vaknar till liv.

Vi har följt vår planering som lades ut här på bloggen tidigare i år. En av aktiviteterna i vår var att vi gick ut och letade efter vårtecken som vi också fotograferade. Det var roligt att se hur barnen även efter de här tillfällena fortsatte att titta efter vårtecken, så fort vi var ute. En annan aktivitet vi gjort är att vi planterade frön och följt utvecklingen. Även de små planterade och var så fokuserade på uppgiften.

Vi har lärt oss mycket den här terminen, bland annat vad som händer när det blir vår, vilka djur som vaknar till liv och om flyttfåglarna som kommer tillbaka. Vi har också i och med vårt temaarbete övat oss i att samarbeta, vänta på vår tur, lyssna på varandra och mycket mer!

Vi har även arbetat med läsning, skrivning, matematik och hållbar utveckling med de äldre barnen som kommer börja förskoleklass till hösten.

Glad sommar till er alla!


Mvh Sara, Växthuset Piteå kommun  • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post141

Tema VT 2014

PiteåSkapad av Christella 2014-02-09 09:40

Här uppe i norra Sverige får vi vänta ett tag på våren. Vi kommer att arbeta mer intensivt med temat i maj månad. Vi har en härlig vårvinter först att njuta av.

Det är härligt när naturen vaknar till liv igen. Varje dag har vi olika ”inriktningar” på våra samlingar och temat vävs in i dessa. Såhär ser grundplaneringen ut:

Sång och ramsstund: Vi lär oss sånger och ramsor om våren

Rörelsestund: Vi gör en rörelseberättelse om djuren som vaknar till liv under våren.

Rytmik: Vi spelar och sjunger vårsånger

Skapande: Vi förplanterar frön till blommor, bär och grönsaker och följer utvecklingen. I juni planterar vi ut detta utomhus. Vi dokumenterar processen med många kort som barnen får ta själva.

Berättelsepåsar: Vi gör en berättelsepåse tillsammans om vad som händer när våren kommer. Vi läser en bok om våren.

”Vi lär oss mer” för de större barnen:

- Vi tar reda på mer om flyttfåglarna som kommer tillbaka på våren. Vi tar kort på dessa fåglar när de kommer och vi gör en egen ”Flyttfågelbok” med text och bilder.

- Vi skapar en ”vårteckenbok” som innehåller egna tagna kort på vårtecken som barnen upptäcker.

/Sara i Rosvik (Piteå)  • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post126

Verksamhetsrapport HT-13

PiteåSkapad av Christella 2013-12-12 12:55

Snart jul och det känns som att den här terminen har gått fort. Det har varit en rolig termin och framför allt är det roligt att se barnen växa och utvecklas och när de mår bra och har roligt, då blir jag som pedagog glad!

Vi har följt den verksamhetsplanering som lades upp här på bloggen i början på hösten och fyllt på med nya projekt, då nya ideér kommit till. (Kontakta mig vid önskemål om mer detaljer.)

Vi har gjort mycket roligt och låtit höstens tema genomsyra våra olika inslag i verksamheten, som ”Sång/musik”, ”Vi lär oss mer”, ”Barngympa” och ”Skapande”.

Barnen är stolta över det de skapat under hösten i olika material men framför allt är det roligt att se vägen fram till resultaten; Hur någon lär sig att hantera en sax, någon annan får en idé om att baka ut bullarna som en fläta och efter att vi pratat ihop oss om hur man ska göra blir resultatet lyckat, en tredje färdigställer en egen bok med texter och bilder, ytterligare någon lyckas bygga ett torn i en cool form och vi måste skynda oss att ta fram kameran, några barn funderar på hur vi tillsammans ska lyckas forma en rektangel med kroppen och när vi lyckas blir fascinationen stor. Ja, listan kan göras lång.

Jag har arbetat med att skapa inspiration till lärande för barnen och barnen har gett mig inspiration tillbaka!

God Jul till er alla!

/Sara i Piteå  • Kommentarer(1)//blogg.christella.se/#post113

Höstens tema

PiteåSkapad av Camilla Edvardsson 2013-10-11 11:00

Tema "Färg och Form"

Vilket roligt tema!

I verksamheten har jag varje vecka olika dagar då jag fokuserar lite mer på tex. böcker/sagopåsar,

rörelse/barngympa, "vi tar reda på" och skapande.

Höstens tema passsar jättebra att använda på olika sätt i alla dessa "stunder" med barnen :)

Ofta får jag ideér under arbetets gång och den ena idén leder till en annan, men här följer i stora drag hur

jag har tänkt arbeta med temat.

• Just nu skapar vi "tavlor" med hjälp av målarfärg och formen "min hand". Formen av "min hand" kan bli 
tex. en blomma, kyckling, giraff, höna, älg m.m. Vi pratar om de färger vi använder då vi målar och blandar egna nya färger.

• Vi kommer prova på olika material att forma i, tex lera, gips, "majspluttar" m.m. Vi målar desa i härliga färger.

• I en berättelsepåse kommer jag att skriva en berättelse om "herr Cirkel" (ser ut som en cirkel), "fröken Kvadrat" osv.

• På barngympan provar vi göra olika former med vår kropp, tex bli rund som en boll, spretig som ett träd osv.

• Utomhus letar vi upp olika former och jämför lika-olika form. Vi undersöker också färgerna som finns i naturen.

• I "Vi tar reda på" - stunden, gör vi en egen bok. Vi tar kort på geometriska former vi hittar i vår omgivning och klistrar in.
Tex. Cirklar - en ring, ett bord m.m.

/Sara  • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post106