Christellas blogg

Christellas blogg

Om bloggen

På den här bloggen kommer vi att lägga ut bilder och berätta om vår löpande verksamhet.

Tema naturen ht 2018

KungälvSkapad av Christella 2018-01-30 19:47
* Vi har tänkt att följa vad som händer i naturen när den vaknar till liv igen efter vintern. * Vara på olika ställen , skogen trädgården o nere vid havet o se Vad vi kan hitta för olika vår tecken som vi sedan kan göra tavlor av. * Plantera lite i krukor o följa utvecklingen när det börjar växa. * Försöka lära oss namnen på olika blommor o träd o känna igen de olika bladen. * Prata om hur man ska vara rädd om naturen o inte slänga skräp o annat som inte hör hemma där. * Syftet med detta är att barnen ska tycka det är roligt att vara ute i naturen o att vara rädda om den. Katarina

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post366

Tema vår 2018

KungälvSkapad av Christella 2018-01-28 17:50
Vårens Tema: Naturen

Barnen älskar att vistas i skogen, så där kommer vi vara mycket.
Vi har sedan ett tag tillbaka pratat om att träden sover nu på vintern och att de kommer att vakna igen när det blir varmare och vår. Vi kommer samtidigt se vad som mer kommer börja växa när värmen kommer, och framöver när det blir ännu mer vår och sommar.

Vi kommer att göra tavlor och en liten blombok. Just nu är bokstäver väldigt intressant, så kommer att få in det i vårt arbete under våren.

Syftet är att barnen blir medvetna om att det händer olika saker i naturen olika tider på året.

Camilla
Kungälv

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post365

Temaplanering vt -18

KungälvSkapad av Christella 2018-01-26 09:07
Vårens tema är naturen! Vi kommer prata om våra årstidsväxlingar men framförallt fokusera på våren. Vad händer i naturen när ljuset och värmen återvänder?

Vi kommer vara utomhus så mycket det bara går. Vi ska så frön och plantera lite växter. Vi ska följa utvecklingen och se vad som händer med dem som får ljus, värme, vatten och näring men också se vad som kan hända med plantor som glöms bort. Vi ska även prata om vad insekterna har för betydelse i naturen. Förhoppningsvis ska vi sen kunna smaka på en del saker vi odlat.

Jag tror det är viktigt att vi alla lär oss mer om var vår mat kommer ifrån och vilka omständigheter som krävs för att naturen ska må bra. Jag tror det kan inspirera till att börja odla mer mat på hemmaplan och det är ju både nyttigare och bättre för miljön. Dessutom är det ju så fantastiskt roligt! smiley

Av Susanna Giselsson, Kungälv.


 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post361

Temautvärdering ht -17

KungälvSkapad av Christella 2017-12-19 23:17
Vad har vi gjort? Vi har pratat om olika färger och former. Vi har format figurer med både lera och pepparkaksdeg. Vi har blandat ihop våra vanligaste grundfärger och sett vad olika kombinationer ger för färgresultat. Givetvis har vi även ritat och målat mycket och på så sätt jobbat med temat. Klippt och klistrat har vi också gjort och tillverkat massor med fint pyssel i alla tänkbara färger och former. Utöver detta har vi varit på öppna förskolan, sjungit, lekt, läst böcker, spelat spel, jobbat med läxor och varit på en och annan utflykt. Jag önskar alla en riktigt mysig jul! Mvh Susanna, Kungälv.

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post357

Temautvärdering ut 17

KungälvSkapad av Christella 2017-12-16 17:02
Denna terminen har vi jobbat med färg o form. Vi har varit mycket ute o tittat efter olika former i naturen o spanat in Hur trädens löv ändrar färg ju kallare det blir. Vi har målat på löven o gjort löv tryck på papper. Inne har vi använt mycket färg både kritor,tuschpennor,vattenfärger,målarfärger o färgpennor. Vi har blandat olika färger o sett vad det blivit för nya färger. Vi har gjort snögubbar med hjälp av olika former t.ex trianglar o cirklar. Pepparkakor har också bakats nu till lucia. Det barnen lärt sej är Hur olika former ser ut o att man kan hitta mycket ute som ser ut som trianglar,rektanglar osv. Småtjejerna har börjat känna igen olika färger. Sen har vi ju även varit på öppna förskolan o gjort små utflykter Nu önskar jag alla en fridfull jul! Katarina 🎅

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post356

Temaplanering

KungälvSkapad av Christella 2017-08-31 17:16
Höstens tema färg o form är ju något vi jobbar med hela tiden men nu tänkte vi fokusera på vad som händer när vi blandar färger o hur naturen ändrar färg ju kallare det blir. De små tjejerna kan ju inte färgerna ännu så det blir en del fokusering på att lära dem känna igen olika färger. När det gäller former så ska vi titta ute i naturen vad vi hittar för olika former, sedan blir det pyssel där vi använder de olika former vi hittat ute.😀 Katarina

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post351

Temaplanering ht -17

KungälvSkapad av Christella 2017-08-30 20:22
Färg och form! Att jobba med färger och former är något vi ständigt gör i vår grupp, stor som liten. Vi målar och pysslar så fort vi kommer åt. Det jag tänker mig inför hösten är att vi mer specifikt ska jobba med våra grundfärger och se vad som händer när vi blandar dem med varandra på olika sätt. Dessutom tänker jag att vi ska titta på olika geometriska former och figurer. Vi kommer jobba med både vattenfärger, akrylfärger och givetvis vanliga tusch- och färgpennor. Former kommer vi skapa med lera men även försöka hitta dem naturligt i vår vardagsmiljö och ute i naturen. Att måla olika former och figurer och även klippa ut dessa kan vara en bra utmaning för att träna finmotoriken. För de allra yngsta kommer jag använda mig mycket av klossar och leksaker för att lära dem känna igen olika färger och former. Jag ser fram emot en härlig höst med mycket pyssel, kreativitet och skaparglädje! Av Susanna Giselsson.

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post347

Tema höst 2017

KungälvSkapad av Christella 2017-08-29 21:54
Tema Babblarna

Tänkte först arbeta med Barbapapa, men visade sig vara svårt att hitta material till det. Så det blev just Babblarna.

Det är figurer som tjejerna är väl kända med, de var mycket populära för ett tag sedan för dem och tänkte nu väcka liv i intresset igen. Förutom de "vanligaste" figurerna som vi känner till har det tillkommit fler som vi får lära känna.

Tänkte skaffa figurerna och låta dem bo i en tygpåse. Vi kommer göra hus i olika former och färger till dem, och även göra lite saker till dem i bla. trolldeg.

Målet är att de ska bli mer kända bland våra färger. Och även med lite former som finns och storlekar.

Ska bli roligt att prova på olika sätt att skapa med dem!

Camilla i Kungälv

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post346

Temautvärdering vt -17

KungälvSkapad av Christella 2017-06-21 19:37
Vad har vi gjort? Vi har pratat en del om olika trafikregler och vad olika skyltar ute på våra vägar betyder. Vi har pratat om hur viktigt det är att följa dessa regler. Vi har även pratat om hur viktigt det är att använda reflexer, cykelhjälm och att man måste sitta rätt i bilen, både vad gäller placering och användande av bilstol/kudde. Givetvis praktiserar vi även detta när vi är ute i trafiken och går, cyklar eller kör. Jag har köpt in lite material i form av en stad och en landsbygd som går att bygga upp på golvet och som, förutom hus och bilar, även innehåller alla våra vanligaste vägmärken. Detta har varit mycket uppskattat. Utöver detta har vi varit på öppna förskolan, sjungit, lekt, läst böcker, pysslat, spelat spel, jobbat med läxor och varit på en och annan utflykt. Vad har vi lärt oss? Vi har lärt oss i princip det som jag skrivit om ovan. De större barnen kan det mesta medan de yngre barnen givetvis fått hämta in kunskap på sin egen nivå. Ettåringen kan i alla fall härma hur bilen låter… 😉 Av Susanna Giselsson, Kungälv

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post344

Temautvärdering vt 17

KungälvSkapad av Christella 2017-06-15 14:03
Vi har denna terminen pratat om trafiksäkerhet.
Varför man ska ha bilbälte
Varför man ska ha cykelhjälm
Varför man ska ha bilbarnstolar i bilen mm.
När vi har varit ute o åkt har vi spanat in olika
trafikmärken o vilka färger trafikljusen har o när
man ska stå still o när man får köra.
Vi har övat på höger o vänster o försökt lära oss
vilken sida man går på respektive cyklar på.

Utöver temat har vi pysslat mycket varit på öppna förskolor,
lekt o läst massor av böcker. Ett besök hos små lamm har vi också
hunnit med.

Trevlig sommar!

Katarina Gustafsson

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post341

temautvärdering vår 2017

KungälvSkapad av Christella 2017-06-12 18:41
Eftersom mina tjejer är relativt små, har jag valt att arbeta mer med färger och former utifrån bla. trafiken.
Det jag har arbetat med just trafik, är att man ska akta sig för bilar. Det har de lärt sig väldigt bra, även om de väldigt lätt glömmer av sig ;)

Vi har arbetat mycket med färger, det jag jag försökt att få in i det mesta runt oss, så det finns i deras vardag hela tiden. Lite har de lärt sig, även om det är lätt att blanda ihop ibland. De tycker mycket om att måla och leka med play-doo, där har mycket former kommit fram, så som cirkel, hjärtan, triangel. Men även lång, kort, liten, stor osv. Tycker att de har fått kläm på det riktig bra.

Camilla
Kungalv1

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post339

Temaplanering vt -17

KungälvSkapad av Christella 2017-01-30 23:39
Vi kommer prata om trafiksäkerhet framför allt.

Alla mina dagbarn bor på landet där det saknas gatljus. Att prata om vikten av att synas när man är ute i mörkret är något jag försöker göra ofta med mina egna barn. Detta kommer jag även lära mina dagbarn.

Bilbälte/barnstolar/bilkuddar är en självklarhet idag för alla barn. Men jag tänker att man ändå kan prata om varför det är så viktigt att använda detta och vad som kan hända om man slarvar med det.

Cykelhjälm är livsviktigt. Detta vet alla barnen redan men jag tänker att det är bra att repetera det igen. När och varför ska vi använda hjälm?

Vilken sida ska man gå/cykla på? Detta tänker jag är bra att öva med barnen.

De äldre barnen ska få lära sig våra vanligaste vägskyltar. Det kommer ofta frågor kring dessa när vi är ute i trafiken på olika sätt. Vi kommer försöka lära oss detta genom att rita och måla skyltar.

Syftet med detta arbete är givetvis att öka barnens medvetenhet om vad det finns för faror ute i trafiken och hur man gör för att skydda sig själv och andra från skada.

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post332

temaplanering vt 17

KungälvSkapad av Christella 2017-01-29 18:54
Vi har tänkt att vi ska prata om säkerheten när vi
cyklar, går eller åker bil. Varför man ska ha säkerhetsbälte
o varför vi ska ha hjälm.

Vi ska försöka lära oss vilken sida man går på och vilken sida
man cyklar på.

Varför man behöver reflexer är något vi ofta pratar om så det
blir ännu mer prat om det nu.

När vi är ute o åker så ska vi kolla vägskyltar o sedan göra egna hemma
som vi kan använda i leken.

Utöver detta så blir det mycket lek, pyssel o besök på öppna förskolor.

Katarina Gustafsson


 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post331

Tema vår 2017

KungälvSkapad av Christella 2017-01-16 19:45
Tema Trafiken

Jag tänker blanda in färg och form i detta temat.

Eftersom mina tjejer är relativt små, känns just ämnet trafik väldigt stort och lite svårt att gå djupare in på för dem. Men säkerhet är något man absolut kan börja arbeta med, så man har respekt för de stora bilarna osv. Även Höger och Vänster kan man börja lära sig.

Vi kommer använda oss av bilar, bussar, grävskopor osv när vi lär oss färger och former, stor och liten mm.

Vi är ofta ute och går promenader, och då ofta med bilar runt omkring oss. Där får vi en naturlig del av säkerhet, "färgtittande" och olika former.

Färger och former arbetar vi mycket med även inomhus. Tex med play-doo, målarfärger, små och stora figurer som vi leker med.

Camilla Kungalv1 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post326

Temautvärdering ht -16

KungälvSkapad av Christella 2016-12-16 16:21
Vi har arbetat utifrån temat "Jag" och arbetat med en bok om "mig själv". Alla barn har tillverkat sin egen bok där de fått måla sitt självporträtt, sin familj, huset där de bor, de har fått väga sig och mäta sig, fundera över sina intressen, vad de vill göra i framtiden och mycket annat. De har uppskattat detta arbete mycket och det var roligt att läsa böckerna när de var klara.

Detta arbete har gjort dem medvetna om sin egen person, dels som egen individ men också som en del i ett större sammanhang. De kan se att det är stora skillnader mellan oss alla och att det är det som gör oss unika.

Utöver detta arbete har det som vanligt blivit mycket tid till lek och pyssel, både ute och inne. Vi har varit på öppna förskolan varje vecka. Vi har haft sagostunder och sjungit mycket.

Av Susanna Giselsson.

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post323

temautvärdering vt 16

KungälvSkapad av Christella 2016-12-14 10:48
Denna terminen har gått alldeles för fort så vi har inte riktigt
blivit färdiga med våra böcker om oss själva.
Vi har ritat av våra händer o fötter, mätt oss o vägt oss.
Fyllt i våra födelsedatum o gjort ett fint självporträtt till framsidan.
Fyllt i goda maträtter o maträtter vi tycker mindre om.
vi ska även fylla i vad vi vill jobba med i framtiden.
Det blev väldigt fina böckersmiley
Förutom böckerna pratar vi mycket om hur man ska vara en bra
kompis o att vi alla är olika. Att vi är olika bra på saker (det är mycket tävlande
om vem som kan mest o bäst)smiley
Vi har pysslat mycket o varit på öppna förskolor där barnen får leka
med andra barn.

Syftet med höstens tema har varit att få barnen att känna att de är bra
precis som de är o att man kan vara lång, kort, smal, kraftig det spelar ingen roll
hur man ser ut. Alla är vi unika. Alla behövs vi!smiley

Nu vill jag önska alla en riktigt god jul!

/ Katarina

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post320

temautvärdering höst 2016

KungälvSkapad av Christella 2016-12-10 16:22
Vi har arbetat mycket med min och din, att låna ut och få tillbaka. De börjar bli riktigt duktiga, märker att de börjar förstå. Men det är förstås svårt ibland. Eftersom vi är hemma hos Saga, får hon lära sig att låna ut sina leksaker till Signe, men även Signe brukar ha saker med sig hemifrån som Saga får låna.

Vi har läst mycket böcker, där har vi tittat på bilderna och pratat om var foten, handen osv. är. Även pussel är väldigt roligt just nu, där har vi också pratat mycket om varje pusselbit, vad den föreställer osv. Kroppsdelar har de blivit riktigt bra på.

Räknat har vi gjort lite här och där :) 1-10 är inte långt borta för en av dem, och minstingen har precis börjat "en, en, en, en..." :)

Dansa och sjunga är väldigt roligt! Finns mycket sånger med rörelser till som vi gjort. Även sånger där vi har använt tecken som stöd, jätteroligt att se vad de lär sig, även om de inte gör några rörelser på de samlingar som vi är på, så kommer de senare hemma.Camilla
Kungalv1 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post317

Tema-planering hösten -16

KungälvSkapad av Christella 2016-08-29 08:06
JAG!

Under hösten kommer vi fokusera på oss själva! 😁 Vem är jag? Var kommer jag ifrån? Hur ser jag ut? Hur ser min familj ut? Vad har jag för intressen? Vad vill jag bli när jag blir stor? Vad gör mig glad? Vad gör mig ledsen? Hur ska jag vara mot andra?

Jag tänker att detta kommer resultera i en liten bok om oss själva, med självporträtt, teckningar av familjen, hemmet, små berättelser om våra drömmar och framtidsplaner, osv. Vi kommer mäta och väga oss, kolla hårfärg och ögonfärg. Allt sker givetvis utifrån barnets egna förutsättningar. Min ettåring får kanske nöja sig med hand- och fotavtryck 😉. Vi pratar, som alltid, mycket med varandra, läser böcker och sjunger sånger på temat.

Detta arbete syftar till att få svar på frågorna ovan, att tydliggöra bilden av mig själv och vem jag är. Förhoppningsvis får barnen se både likheter och olikheter mellan sig själva och andra och jag hoppas det ska leda till en ökad respekt för varandras olika personer och personligheter.

Av Susanna Giselsson.


 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post312

Temaplanering Ht 16

KungälvSkapad av Christella 2016-08-26 19:39
Vi har tänkt att vi ska göra en bok som handlar om oss själva.
Hur vi ser ut, storlek på fötter, hur långa vi är, vad vi tycker om
att göra,vad vi tycker om för mat o vad vi vill göra i framtiden o.s.v. Denna
bok kommer säkert utvecklas under arbetets gång.

Utöver boken blir det öppna förskolan, mycket pyssel, mycket sång
skogspromenader,små utflykter.

Kroppen kommer vi också prata mycket om o sjunga sånger om olika
kroppsdelar, de stora barnen tycker det är så roligt att lära den lilla
nya saker.

Syftet med boken är att vi ska se hur olika man kan vara o att man kan
tycka väldigt olika men att vi alla är älskade o lika bra som personer.
Jag tänker också att barnen får lära sej mer om sej själva när de måste
tänka till o fundera på vad de tycker om.

Från Katarina i Kungälv
 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post308

Temaplanering Höst 2016

KungälvSkapad av Christella 2016-08-23 19:09
JAG och min kropp

Eftersom barnen är såpass små tycker jag att detta passar oss utmärkt! Kroppen är ett ständigt aktuellt ämne som man kan arbeta mycket med.

Vi kommer sjunga, göra rörelser, räkna bla. fingrar, tår, händer osv. benämna kroppsdelar vid på och avklädning, läsa böcker och säkert kommer det komma många fler idéer under terminens gång.

Syftet med detta arbete är att barnen ska få lära sig benämningar på kroppsdelarna, lära sig känna igen de första siffrorna (muntligt) och även att öva sin koordination vid olika rörelser.

Samtidigt arbetar vi mycket med JAG och Du och Vi; turtagning, låna ut, få tillbaka, tillsammans osv. Mycket aktuellt ämne är just nu ;)


Camilla i Kungälv

 • Kommentarer(0)//blogg.christella.se/#post306
Nästa »