Christellas blogg

Christellas blogg

Om bloggen

På den här bloggen kommer vi att lägga ut bilder och berätta om vår löpande verksamhet.

Verksamhetsrapport (Perstorp)

PerstorpSkapad av Christella 2014-06-15 20:32

Min första termin hos Christella börjar gå mot sitt slut och det har blivit dags för en liten verksamhetsrapport! :)


Vad har vi gjort? Vad har vi lärt oss?

Vi började vårt temaarbete om våren med en samling. Där pratade vi om vad vi redan visste om våren och vad vi ville lära oss eller ta reda på mer om. Jag skrev ner barnens tankar och sedan har vi utgått ifrån detta, eftersom jag ville att barnens förförståelse och intressen skulle vara utgångspunkten i hela arbetet.

Barnen ville bl.a. ta reda på mer om olika djur och undrade vilka djur man kan se ute på våren. De visade ett särskilt stort intresse för ankor, som vi har gott om i vår närmiljö. Barnen undrade vad ankorna gör på våren. De ställde spännande frågor som ”har ankor öron?” För att få svar på barnens frågor gick vi förstås för att hälsa på och mata ankorna. Vi tog även reda på fakta om ankorna via internet. På så vis lärde vi oss massor av nya saker.

Vi har även studerat andra djur som vi har träffat utomhus i vår trädgård och på utflykter. Sniglar har varit särskilt intressant för barnen, men även småkryp av olika slag.

Barnen var även intresserade av växter. Vi har tittat på olika blommor och även själva sått frön. Vi började med att läsa en bok om Lilla Anna, som sådde ”överraskningsfrön” som växte upp till en stor djungel. Därefter sådde vi själva egna frön. Men av dessa blev det inte någon djungel, utan fina solrosplantor som barnen sedan fick ta med sig hem. Barnen lärde sig på detta sätt vad frön/växter behöver för att växa och må bra och hur en växt utvecklas.

Vi har arbetat med tema våren på många olika sätt; naturupplevelser, skapande, rim & ramsor och sagor. Vi har även arbetat med vår egen almanacka och med vårens högtider och traditioner.

Eftersom barnen i min grupp är mellan 1 och 5 år så är förstås deras förutsättningar och förförståelse på väldigt olika nivå. Därför har jag försökt utgå ifrån varje enskilt barn och försökt anpassa aktiviteterna så att varje barn ska få ut mesta möjliga av det vi gör. Alla barn har heller inte gjort samma saker, eftersom de haft olika vistelsetider och närvaro.

Blev temaarbetet som du hade planerat? Uppfylldes syftet? Vad tyckte barnen?

Jag anser att syftet uppfylldes, eftersom min önskan var att barnets nyfikenhet och intresse skulle vara grunden i arbetet. Tillsammans har vi forskat och upptäckt och haft väldigt roligt under tiden.

Jag upplever att barnen tyckte att temaarbetet var roligt, eftersom de hela tiden själva fick vara med och driva arbetet framåt och komma med nya funderingar, tankar och frågor. Tillsammans gjorde vi så gott vi kunde för att ta reda på så mycket som möjligt.

Mycket av innehållet i arbetet har kommit ”spontant”. Jag har haft veckoplaneringar, där temaarbetet har gått som en röd tråd genom innehållet. Men under tidens gång har planeringarna ändrats och spontana aktiviteter har fått stort utrymme, eftersom jag tycker att det är viktigt att ta vara på barnens ideer och tankar som dyker upp ”här och nu”.

Vad behöver vi arbeta mer med framöver?

Barnen uppskattar utflykter väldigt mycket och jag hoppas att det kommer att ges fler möjligheter till detta framöver. Eftersom jag har varit ensam anställd i min kommun nu under min första termin, så har jag inte kunnat göra så många utflykter som jag (och barnen) egentligen hade önskat. Det handlar helt enkelt om säkerhet. Därför har vi hållit oss i närområdet, där det alltid finns andra människor i närheten.

Trevlig sommar!

/Marie Ehnberg, Perstorp  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.